05 maja 2014

Kapuśniaczek z młodej kapusty



   Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze.
Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek.

Składniki:

-główka młodej kapusty
-kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa )
-2 marchewki
-1 pomidor
-łyżka koncentratu pomidorowego
-pęczek koperku
-pieprz i sól


   Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli:
-gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej solą z dodatkiem marchewek
   ( wody ok. 2 litry )


   W międzyczasie kroimy kapustę.



   Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasiona
a resztę kroimy w drobną kostkę.


   Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko.
Marchewkę kroimy w kostkę.


   Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki.


   Do pachnącej wędzonką wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy kapustę.


   Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania,
 więc jak tylko się sparzy dodajemy mięso,
marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru.
Gotujemy razem ok. 15 minut.



   Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy jeszcze przez chwilę.


   Kapuśniaczek - marzenie.....


Smacznego!











6 komentarzy:

  1. Anonimowy06 maja, 2014

    Kapuśniaczek przepyszny! Zjedzony,wychwalony,zamówiony następny.Dziękujemy!!! C,Z,M,J

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta może już nie najmłodsza, a kapuśniaczek i tak wyszedł pierwsza klasa. Polecamy gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawialiśmy się czy kapusta przetrwa podróż w paczce:) teraz jest taka duża, młodziutka i pyszna.
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bardzo lubię młodą kapustę,gotuję i chętnie skorzystałam z Waszego przepisu. Polecam go także /podałam do Was adres/ na moim blogu.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że kapuśniaczek smakuje. Dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko🙂

      Usuń