poniedziałek, 5 maja 2014

Kapuśniaczek z młodej kapusty



   Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze.
Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek.

Składniki:
-główka młodej kapusty
-kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa )
-2 marchewki
-1 pomidor
-łyżka koncentratu pomidorowego
-pęczek koperku
-przyprawa warzywna i sól


   Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli:
-gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem z dodatkiem marchewek
   ( wody ok. 2 litry )


   W międzyczasie kroimy kapustę.



   Pomidora nacinamy, sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z niego skórkę, usuwamy nasiona
a resztę kroimy w drobną kostkę.


   Z wody wyciągamy marchewkę i mięsko.
Marchewkę kroimy w kostkę.


   Mięso oddzielamy od kości i dzielimy na drobne kawałki.


   Do pachnącej wędzonką wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dorzucamy kapustę.


   Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, więc jak tylko się sparzy dodajemy mięso,
marchewkę, pomidor i połowę drobno pokrojonego kopru.
Gotujemy razem ok. 15 minut.



   Doprawiamy do smaku, dosypujemy resztę kopru i gotujemy jeszcze przez chwilę.


   Kapuśniaczek - marzenie.....


Smacznego!











4 komentarze:

  1. Kapuśniaczek przepyszny! Zjedzony,wychwalony,zamówiony następny.Dziękujemy!!! C,Z,M,J

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta może już nie najmłodsza, a kapuśniaczek i tak wyszedł pierwsza klasa. Polecamy gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawialiśmy się czy kapusta przetrwa podróż w paczce:) teraz jest taka duża, młodziutka i pyszna.
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń