poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kurczak w sezamie



   Przy okazji gotowania galaretki drobiowej zrobimy kurczaka na obiad.
Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej.

Dla przypomnienia:
-układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła
-dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów,
kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy




   Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy na małym ogniu 
ok. 60 minut.
W trakcie gotowania należy rosół dosolić do smaku.


   Przygotowujemy panierkę z płatków kukurydzianych i nasion sezamu.
Płatki rozwałkowujemy na drobno.


   Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół.



   Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości.
Roztrzepujemy 2 jajka, przyprawiamy przyprawą do mięs lub do kurczaka.


   Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni z rozgrzanym olejem
i smażymy na małym ogniu.



   Rumiane i chrupiące to znaczy, że gotowe.
Do tego ziemniaki i surówka i obiad doskonały.


Smacznego!









4 komentarze:

  1. mniam mniam, smakowicie!

    zapraszam do siebie
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy sposób na panierkę, jeszcze takiego nie próbowałam :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy sposób na wykorzystanie gotowanego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń