09 stycznia 2016

Chrzan z jabłkiem



Znakomity dodatek do wielu potraw.
O jego walorach nie będziemy pisać, ponieważ są powszechnie znane.

   Składniki:

-30 dkg korzeni chrzanu
-2-3 jabłka
-4-5 łyżek słodkiej śmietanki
-sól, cukier i sok z cytryny do smaku


Chrzan i jabłka obieramy.
Z jabłek wycinamy gniazda nasienne.


Dzielimy na mniejsze części.


Do maszynki zakładamy sitko do maku.
Na wylot zakładamy woreczek foliowy i ściśle zawiązujemy.

Do podajnika wkładamy równocześnie kawałki jabłek i chrzanu
i mielimy.

Delikatnie zdejmujemy woreczek,
masę przekładamy do miseczki,
dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku
i przekładamy do słoiczków.
Zakręcamy i gotowe.


Doskonały dodatek do wędzonych wędlin
i nie tylko.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam jako dodatek na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadlam chrzanu z jablkiem. Najwyzszy czas to zmienic. Polowanie na chrzan czas zaczac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrzanik smakuje wybornie:) Trzeba tylko wybrać opcję:jeśli ma mieć moc -to dodajesz dwa duże jabłka a jeśli ma być łagodny - to nawet cztery:) Wstawiamy mięsko do pieczenia, chrzan z jabłkiem do tego pasuje idealnie:)
      Buziaki:)

      Usuń
  3. Ja za chrzanem nie bardzo przepadam, ale moi rodzice bardzo lubią :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie lubię ale nie znaczy że nie robię takiego chrzaniku, bo to przysmak mojego M i żadne święta się bez niego nie obejdą:D
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy chrzan. Ok nie jemy go często ale z takich dodatków to właśnie chrzan nam przypada do gustu ale z jabłkiem jeszcze nie próbowałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za kolejny boski przepis. Chrzan wyborny, chyba najbardziej smakował całej rodzince z wszystkich przysmaków wielkanocnego śniadania��

    OdpowiedzUsuń