08 grudnia 2013

Keks



   Keks możemy sobie upiec wcześniej, bo to takie ciasto, które musi sobie trochę poleżeć
a wtedy smakuje najlepiej.

Składniki:

-2,5 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru pudru
-20 dkg masła lub margaryny
-4 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-6 łyżek mleka
-aromat rumowy
-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, żurawina )


   Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść).
Dokładamy rodzynki i żurawinę.
Oprószamy mąką i mieszamy.


   Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy masło lub margarynę, miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mleko i mieszamy do uzyskania
jednolitej masy.


   Do masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.


   Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnym
pęknięciom ciasta podczas pieczenia ).


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem
na ok. 60 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.


   a oto efekt:


Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Fajne kulinarne miejsce :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy na naszym blogu!
      Cieszymy się, że się Tobie podoba.
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  2. Keks to takie ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.
    Zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda,robilam już keks ale z przepisów kuchni Lidla,wyszedł równie pyszny.

    OdpowiedzUsuń