12 maja 2014

Ciasto z rabarbarem




   Składniki na kruchy spód:
-1,5 szklanki mąki
-0,5 szklanki cukru pudru
-10 dkg margaryny
-1 jajko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat
Z podanych składników zagniatamy ciasto.

   Składniki na biszkopt:
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki oleju
-aromat

Do tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.


    Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.


   Wrzucamy na 3 minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,
jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.


    Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.


   Kruche ciasto rozwałkowujemy


i wykładamy nim formę.


Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu.


   Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dodajemy przesiane mąki i mieszamy łyżką.


Ciasto biszkoptowe wylewamy do formy.


W cieście umieszczamy pionowo kawałki rabarbaru.


   Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.

                                                            Gotowe!



Smacznego!












4 komentarze:

  1. Ciekawie wygląda, muszę spróbować. (zapraszam również na www.filmoweciasteczko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym sezonie jeszcze nie próbowałam rabarbaru, w weekend trzeba nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń