Składniki na kruchy spód:
-1,5 szklanki mąki
-0,5 szklanki cukru pudru
-10 dkg margaryny
-1 jajko
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Składniki na biszkopt:
-3 jajka
-3 łyżki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki oleju
-aromat
Do tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Wrzucamy na 3 minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,
jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.
Kruche ciasto rozwałkowujemy
i wykładamy nim formę.
Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy cukier i miksujemy.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dodajemy przesiane mąki i mieszamy łyżką.
Ciasto biszkoptowe wylewamy do formy.
W cieście umieszczamy pionowo kawałki rabarbaru.
Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.
Gotowe!
Smacznego!
jak smaki dzieciństwa
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda, muszę spróbować. (zapraszam również na www.filmoweciasteczko.blogspot.com
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńW tym sezonie jeszcze nie próbowałam rabarbaru, w weekend trzeba nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuń