10 lutego 2016

Filet z piersi kurczaka, pieczony w rękawie



Kruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso.

   Składniki:

-duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg)
-solanka:
              1,5 l wody
              7 dkg soli
              po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kolendry (stłuczone)
              kilka listków laurowych
              pokrojone drobno 2 ząbki czosnku
              płaska łyżeczka słodkiej papryki
-dodatkowo łyżeczka miodu, łyżeczka oleju i szczypta słodkiej papryki


Składniki solanki mieszamy i na 24 godziny
 wkładamy do niej filety.


Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy.

Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety.


Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na 40 minut.

Na 10 minut przed upływem czasu rozcinamy rękawy
i zapiekamy.





Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Piękne białe mięsko :) Za dzieciaka tylko takie nam smakowało :D
    Chyba dla większości dzieci każda żyłka, chrząstka czy małe przebarwienie to byłą zgroza na talerzu xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten filet wyszedł rewelacyjny,smak pewnie idealny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często tak robię. Uwielbiam smak i aromat. Na kanapki, do sałatki czy na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię mięsko z rękawa i robię często, chociaż troszkę inaczej:) Wasz filet wyszedł superowy i patrząc na te zdjęcia, aż czuję ten zapach ;)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie bialutkie mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To mięsko wygląda bardzo apetycznie. Idealne na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama często piecze mięso w rękawie, bardzo je lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. rękaw jest idealnym rozwiązaniem przy pieczeniu mięsa:)
    i na bank jest lepsze od wszystkich sklepowych wędlin:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie mięsko pieczone w rękawie. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. delikatne i soczyste mięsko! Na obiad albo na kanapki - będzie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń