30 maja 2015

Kolorowa babka drożdżowa



Postanowiliśmy sprawdzić, czy babka drożdżowa może być kolorowa.
Efekt nas zaskoczył.

   Składniki:

-ok. 4 szklanki mąki
-1,5 szklanki ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-3 łyżki cukru
-1 jajko i 3 żółtka
-6 dkg masła lub margaryny
-aromat
-szczypta soli
-tabliczka czekolady
-2 łyżeczki kakao
-barwniki spożywcze


   Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy.
Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

    Dodajemy pozostałe mleko, 3 żółtka i jajko, sól, aromat, stopniowo dosypujemy mąkę,
 na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto.

   Dzielimy na 4 części.


Do jednej części nie dodajemy nic, do drugiej kakao,
do trzeciej i czwartej barwniki spożywcze.
Zagniatamy, układamy na stolnicy, przykrywamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Ciasta wyrosły.


Rozwałkowujemy na dość grube placki


i kroimy na dowolne kawałki.


Układamy w dowolnej kolejności w natłuszczonej formie.


Odstawiamy do wyrośnięcia.


Gdy wyrośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 100 st. C
i zwiększamy temperaturę do 160 st. C.


Pieczemy 45-50 minut.



Po wystudzeniu możemy posmarować czekoladą
i posypać wiórkami lub orzechami.


Każdy kawałek babki wygląda inaczej.


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Fajne kolorki wyszły z tymi barwnikami, a sama babka jeszcze przed pieczeniem wyglądała obłędnie :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł :-) ciacho wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda ta baba i super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Haha super wygląda w przekroju :D Co za pomysł! Już nie mówimy o niespotykanym sposobie podania :)

    OdpowiedzUsuń