17 stycznia 2014

Warzywno-mięsne danie z patelni



   Całe danie powstanie na patelni.
Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron.

Składniki:
-ok. 25 dkg karkówki
-1 marchewka
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-pół czerwonej papryki
-5 pieczarek
-kilka różyczek kalafiora
-garść kapusty włoskiej
-przyprawy ( barbecue, sól, pieprz)
-olej do smażenia


   Mięso i czosnek kroimy w kostkę.
Posypujemy przyprawami i solą.
Skrapiamy olejem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.


   Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki.
W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę.
Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części.


Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą.


   Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki.


   Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustę


a następnie paprykę i kalafior.
Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy.


W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron i dodajemy go na patelnię.
Mieszamy i obiad gotowy.



Smacznego!








2 komentarze: