28 stycznia 2016

Chleb



Popularny, zwykły chleb powszedni pszenny.

   Składniki:

-1,2 kg mąki pszennej 750
-10 dkg drożdży
-łyżka cukru
-łyżka soli
-łyżka oleju
-1 l ciepłej wody


Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 200 ml wody, 
6 czubatych łyżek mąki, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Do miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, 
wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę i mieszamy.
Dodajemy olej i dokładnie mieszamy.

Pozostawiamy do wyrośnięcia.



Wyrośnięte ciasto przelewamy do blaszek 
i pozostawiamy do wyrośnięcia.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
i pieczemy 50 minut.



Smacznego!

Chlebek, jak marzenie w wykonaniu Celinki :)



17 komentarzy:

  1. domowy zawsze najlepszy, pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutki, taką pyszną kromeczkę bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebek. Ile taki pszenny chlebek zachowuje świeżość?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb jest świeży nawet do tygodnia ale nigdy tak długo nie leży:)
      Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź.
      Pozdrawiam cieplutko w tą pluchowatą zimę :)
      Planuję zrobić niedługo mój pierwszy chlebek i z pewnością to będzie chleb pszenny. Bułeczki już raz upiekłam i były pyszne. Chleb przede mną, ale coraz mniej się boję. Macie dla mnie jakieś rady? Czy po prostu nie bać się i iść na całość. Stosować sprawdzony przepis, na przykład Wasz i będzie OK?
      Pozdrawiam :))

      Usuń
    3. Agnieszko
      ten chleb upieczesz bez żadnych problemów i na pewno wyjdą dwa piękne bochenki, którymi będziesz się zachwycać. Zrób pierwszy krok, zaryzykuj a potem będziesz mistrzynią w wypieku domowego chleba:)
      Dla zachęty napiszę tylko, że moja siostra, która ciast drożdżowych
      a tym bardziej chleba nigdy nie piekła, teraz piecze co drugi dzień:)
      Na pewno ważne są blaszki. Najlepsze są te z powłoką non stick.
      My smarujemy je margaryną ( Kasia). Mąka Szymanowska pszenna typ 750. Ciasto chlebowe jest dość luźne i takie ma być. Nie znam Twojego piekarnika, ale blaszki wstawiamy na niższym poziomie i pieczemy
      z termoobiegiem. Zaraz po upieczeniu chleb wyciągamy z blaszek
      i zostawiamy do wystudzenia. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy:)
      Najtrudniej się zdecydować i upiec pierwszy raz, ale do odważnych świat należy:) Robisz w swojej kuchni różne cudeńka, więc ten chleb nie będzie dla Ciebie żadnym problemem.
      Pozdrawiamy serdecznie i życzymy powodzenia:)
      Pochwalisz się oczywiście?

      Usuń
  4. Wyszedł Pani jak malowany i na pewno smaczny. Ja zapraszam do siebie na nowy post www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie.A długo się go wyrabia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chleb nie wymaga wyrabiania. Miesza się łyżką aby wszystko się dokładnie połączyło. Ciasto chlebowe jest dość luźne.
      Powodzenia:)

      Usuń
    2. Dziękuję , będę robić.

      Usuń
    3. I zrobiłam z mąki pszennej razowej ,i można jeść sam bez żadnych dodatków.jest pyszny!

      Usuń
  6. Wygląda pysznie i naprawdę łatwy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie i na pewno jest 100x lepszy od takiego kupnego. Chętnie bym taki zjadła, najlepiej jeszcze ciepły :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisałam przepis i niebawem wykorzystam bo u mnie w domu lubia właśnie taki najzwyklejszy chlebek :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma nic lepszego od domowych potraw, a pieczywo szczególnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny, idealny chlebek. Jak z piekarni tylko, że lepszy! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek pierwsza klasa. Jadlam maminkowy chlebek nie raz;) i nie raz probowalam go zrobic sama. W koncu, po milionach prob, udalo sie! Wyszedl jak trzeba! Proporcja inna niz w przepisie, ale wszystko jest inne, bo uzywam suchych drozdzy, angielskiej maki itd. Itd.liczy sie efekt koncowy, ktory jest bardziej niz zadowalajacy;)

    OdpowiedzUsuń