poniedziałek, 1 lutego 2021

Sernik na szarlotce

 


Była szarlotka, był sernik
a dzisiaj sernik na szarlotce.

     Składniki na ciasto:

-1,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru pudru
-8 dkg margaryny
-4 dkg masła
-1 jajko
-łyżeczka proszku do pieczenia


     Składniki na serniko-szarlotkę:

-słoik jabłek na szarlotkę
-60 dkg tłustego twarogu
-3 jajka
-4 dkg masła
-1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
-2 łyżki budyniu waniliowego
-10 dkg orzechów włoskich


Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy,
dodajemy masło i margarynę, skruszamy,
dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.

Jeśli się klei dodajemy mąkę.
Ciasto musi być plastyczne.

2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę 20x30 cm
razem z bokami.

Z 1/3 ciasta będą paski na wierzch.



Ser mielimy w maszynce.


Jabłka mieszamy z posiekanymi orzechami.


Oddzielamy białka od żółtek.

Z białek ubijamy pianę.
Na końcu dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy.


Żółtka ucieramy z cukrem.


Dodajemy twaróg i miksujemy.
Dodajemy roztopione masło, proszek budyniowy i miksujemy.
Dodajemy pianę z białek i mieszamy.


Jabłka z orzechami wykładamy na ciasto.


Na jabłka wykładamy twaróg.


Równomiernie rozkładamy masę twarogową,
układamy kratkę z pasków ciasta


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
z termoobiegiem na ok. 55 minut.

Po tym czasie uchylamy piekarnik 
i pozostawiamy na ok. 10 minut.



Gotowe.




Smacznego!



















12 komentarzy:

  1. Ooo! Ale u Was dzisiaj intensywnie! Najpierw szare kluski, teraz serniko-szarlotka! Podajcie jakieś namiary, bo qidze, że się jakaś impresario szykuje, z zacnym kateringiem xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków-słodko i" kwaskowo"-pięknie upieczone,no po prostu palce lizać!Zdjęcia i sposób prezentacji jak zwykle-rewelacja.Na urodzinowo-imieninowe przyjęcie przy kawie-goście będą zachwyceni!Dużo zdrówka i samych radości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo dziękuję:)
      Szkoda,ze nie możemy razem posiedzieć przy tej kawie. Takie czasy.
      Buziaczki!

      Usuń
  3. Bardzo ładnie wygląda ten sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie wyrośnięty 😍Zdecydowanie moje smaki, pyszne połączenie, pięknie wyszedł 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Maminku! Przeczytałam i prześledziłam apetyczne etapy wykonu z wiszącą z pożądania wargą. To ciasto przed rozkrojeniem wygląda jak z kuchni Ćwierczakiewiczowej! No i zarąbiste są te pojemniki z mąką, skrywające różne różności :-DD

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam takiego, brzmi kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze życzenia świąteczne, kochany Maminku! Dużo zdrówka i wytchnienia, i serdeczne buziaki dla Ciebie i rodziny :-)

    OdpowiedzUsuń