14 lipca 2017

Kalafior i pierś z kurczaka w chrupiącej panierce



Pyszne jedzonko w chrupiącej panierce, upieczone w piekarniku.

   Składniki:

-kalafior
-filet z piersi kurczaka
-3-4 jajka
-płatki kukurydziane
-bułka tarta
-sól i przyprawy od prawej do lewej :), czyli to, co kto lubi (masala, harissa, 
                                                                                            shawarma, tagine, itp )


Kalafiora dzielimy na części, posypujemy przyprawami.


Kurczaka kroimy na paski.


Przyprawiamy.


Płatki kukurydziane zgniatamy.


Roztrzepujemy jajka i przyprawiamy.



Kalafiora i kurczaka moczymy w jajku,


obtaczamy w bułce tartej,


jeszcze raz moczymy w jajku,


obtaczamy w płatkach kukurydzianych


i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.


Możemy delikatnie skropić olejem sezamowym.


Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 st. C.


Podajemy z sosem czosnkowym i pomidorem.


Smacznego! 

To jest pyszne Karinko.
Bardzo dziękujemy :)














11 komentarzy:

  1. No wygląda super!Ale nazwy przypraw to dla mnie zagadka-no i skąd je wziąć?Poproszę o namiary.Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalafior w takiej panierce jest przepyszny :) Podobnie jak cała propozycja obiadu :) a do nas zapraszamy na deser xD

    OdpowiedzUsuń
  3. O taki kalafiorek to ja bym zjadła ze smakiem, super danie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki kalafiorek :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe danie :) Uwielbiam dania z indyjskimi przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada bardzo ciekawie. Jeszcze nigdy nie jadlam takiego kalafiora

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczaka w taki sposób już przyrządzałam, ale kalafior? To przede mną! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł na obiad niedzielny

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem w trakcie przygotowań ,ale już mi ślinka kapie.Uwielbiam takie jedzonko.

    OdpowiedzUsuń