05 sierpnia 2014

Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową




   Fasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego.
Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.

Składniki:

-podwójny filet z piersi kurczaka
-20 dkg fasolki szparagowej
-1/2 czerwonej papryki
-1 marchewka
-1 jajko
-1 łyżka maki pszennej
-2 łyżki mleka
-sól, pieprz, przyprawa warzywna
-olej do smażenia
-bułka tarta


   Filety kroimy na płaty.


   Delikatnie rozbijamy przez folie spożywczą.


   Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.


   Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki.


   Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkę
i gotujemy 5 minut.


   Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut.


   Zlewamy wodę a warzywa odsączamy.


   Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki.


   Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami.


   Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy.

Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.

Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia.


   Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy.


Smacznego!












8 komentarzy:

  1. Lubię roladki, to zawsze odmiana od zwykłego kotleta. Fajny i na pewno smaczny pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Roladki są pyszne,ale smaku niestety nie da się zamieścić na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brak słów,rewelacja. Zupełnie inny smak drobiu.Osobiście nie przepadam za roladami a te są pyszne! Naprawdę polecam.Anka

    OdpowiedzUsuń
  4. Udało nam się trafić w Twój gust kulinarny - super!Opinia cenna, bo nie jest łatwo zaspokoić Twoje upodobania:)dziękujemy i pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobione już jakiś czas temu. Moje pierwsze w życiu samodzielnie wykonane rolady. Były przepyszne!! Zupełnie coś innego i bardzo dobrego. Jak tylko znajdę o tej porze roku fasolkę to muszę koniecznie znowu zrobić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nasza podpowiedź, abyś nie musiała szukać świeżej fasolki- wykorzystaj fasolkę mrożoną.Zamiana nie wpłynie znacząco na smak roladek.
    Pozdrawiamy gorąco:)

    OdpowiedzUsuń