Fasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego.
Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.
Składniki:
-podwójny filet z piersi kurczaka
-20 dkg fasolki szparagowej
-1/2 czerwonej papryki
-1 marchewka
-1 jajko
-1 łyżka maki pszennej
-2 łyżki mleka
-sól, pieprz, przyprawa warzywna
-olej do smażenia
-bułka tarta
   Filety kroimy na płaty.
   Delikatnie rozbijamy przez folie spożywczą.
   Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.
   Paprykę kroimy w wąskie paski a marchewka w słupki.
   Wodę solimy i przyprawiamy warzywkiem, zagotowujemy, wrzucamy marchewkę
i gotujemy 5 minut.
   Dorzucamy umytą i pozbawioną końcówek fasolkę i gotujemy 7 minut.
   Zlewamy wodę a warzywa odsączamy.
   Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki.
   Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami.
   Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy.
Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia.
   Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy.
Smacznego!
 
Lubię roladki, to zawsze odmiana od zwykłego kotleta. Fajny i na pewno smaczny pomysł na nadzienie :)
OdpowiedzUsuńRoladki są pyszne,ale smaku niestety nie da się zamieścić na blogu:)
OdpowiedzUsuńBrak słów,rewelacja. Zupełnie inny smak drobiu.Osobiście nie przepadam za roladami a te są pyszne! Naprawdę polecam.Anka
OdpowiedzUsuńUdało nam się trafić w Twój gust kulinarny - super!Opinia cenna, bo nie jest łatwo zaspokoić Twoje upodobania:)dziękujemy i pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńZrobione już jakiś czas temu. Moje pierwsze w życiu samodzielnie wykonane rolady. Były przepyszne!! Zupełnie coś innego i bardzo dobrego. Jak tylko znajdę o tej porze roku fasolkę to muszę koniecznie znowu zrobić. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNasza podpowiedź, abyś nie musiała szukać świeżej fasolki- wykorzystaj fasolkę mrożoną.Zamiana nie wpłynie znacząco na smak roladek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy gorąco:)
Pyszne :) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie ! ;)
OdpowiedzUsuń