wtorek, 19 stycznia 2016

Morszczuk argentyński na placku warzywnym



Morszczuka argentyńskiego polecono nam,
 jako jedną z lepszych ryb, dostępnych na naszym rynku.
Ryba jest bardzo dobra.
My położyliśmy ją na warzywnym placku,
który można wykorzystać do innych dań
i dodaliśmy sos pomidorowy.


   Składniki:

-filety z morszczuka ( argentyńskiego) lub innej ryby, o małej ilości glazury
-przyprawa do ryb
-groszek konserwowy
-marchew ugotowana
-cebula
-250 ml ciepłego mleka
-2 szklanki mąki
-3 jajka
-2 dkg drożdży
-1/2 płaskiej łyżeczki cukru
-sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi
-przyprawa warzywna
-olej do smażenia


Filety posypujemy przyprawą do ryb i pozostawiamy na godzinę.


W tym czasie odsączamy groszek, marchew i cebulę kroimy
w drobną kostkę.


Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę,
delikatnie posypaną przyprawą warzywną.


Drożdże rozcieramy z cukrem, dopełniamy mlekiem
do 1/3 wysokości szklanki, dodajemy 2 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.


Do miski z wyrośniętym rozczynem dolewamy pozostałe mleko,
dodajemy żółtka, pieprz, pieprz ziołowy,
czosnek niedźwiedzi i mieszamy.


Dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy.


Dodajemy cebulkę,


groszek,


marchewkę i mieszamy.


Dodajemy pianę z białek i mieszamy. 
Doprawiamy do smaku solą lub przyprawą warzywną.


Przekładamy do jednej lub dwóch blaszek.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 20-25 minut.


W tym czasie na patelni z olejem smażymy rybę.


Placki upiekły się.
Wyjmujemy je z blaszek i dzielimy na dowolne porcje.


Na porcje placków nakładamy rybę,
polewamy sosem pomidorowym i gotowe.


Smacznego!



15 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam co za smakowita rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak przygotowanej rybki nie jadłam. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  4. morszczuka bardzo lubimy i często kupujemy, ale ten placek wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Będę się musiała za nim rozejrzeć, skoro takie smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się pomysł z plackiem :) Zdecydowanie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. No więc prawda o placku jest taka, że jako dodatek do ryby, mięsa czy sosów smakuje super! ale bez tych dodatków jest jak ciastko w wersji wytrawnej:)
    Warto spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze tej rybki nie miałam okazji spróbować. Podoba mi się propozycja podania na placku, musi świetne smakować!:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się twój obiadek i to bardzo, z chęcią bym się na taki wprosiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł z plackiem zamiast np.ziemniaków. Fajna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pięknie wygląda przekrój tego placka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja się wpraszam na taki wspaniały obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zachwycacie pomysłami, naprawdę nigdzie nie widziałam takich przepisów jak u Was, zazdroszczę kreatywności:) A ryba na takim łóżeczku musiała być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie:)

      Usuń