15 maja 2015

Kotleciki ziemniaczane



Ziemniaczany farsz do filetów z piersi kurczaka tak nam posmakował,
że postanowiliśmy zrobić z niego kolorowe kotleciki ziemniaczane.
Efekt nas zaskoczył, bo kotleciki z chłodnikiem lub surówką
smakują wybornie.

   Składniki:

-6 średnich ziemniaków
-niewielki filet z piersi kurczaka
-pół czerwonej cebuli
-pół opiekanej czerwonej papryki
-szczypior
-jajko
-mąka pszenna
-olej
-5 dkg masła
-przyprawa do mięs i warzywna
-bułka tarta


Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym.
Odcedzamy i gnieciemy praską lub gnieciuchem.

Na drobno kroimy cebulę, paprykę i szczypior.


Drobno kroimy też fileta z piersi kurczaka.
Przyprawiamy przyprawą do mięs.



Na patelni z niewielką ilością oleju i 1/4 masła podsmażamy cebulę,
mięso i paprykę.


Dodajemy do ziemniaków, mieszamy i dzielimy na 4 części.
Jedną odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę
i dodajemy odłożoną część ziemniaków.


Dodajemy jajko, dokładnie mieszamy
i przyprawiamy do smaku.


Dodajemy szczypior i ponownie mieszamy.


Z masy ziemniaczanej formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej
i smażymy na patelni z olejem i pozostałym masłem.


Odsączamy na papierze i gotowe.


Smacznego! 


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie kotleciki. Są pyszne i super smakują z samą surówką :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, rzeczywiście do chłodnika pasowałyby idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą smakować wybornie :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie kotlety. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takimi składnikami muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, napewno obiadek był smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy18 maja, 2015

    Muszą być boskie ,jutro robię na obiadek. Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności. U mnie przygotowuję się kotlety z samych ziemniaków, ciekawe jak smakują z kurczakiem... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo apetycznie :) Lubię takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń