sobota, 1 marca 2014

Kiełbasa biała z pieczarkami



   Biała kiełbasa z pieczarkami to proste danie, nie tylko na obiad.

Składniki:
-kiełbasa biała surowa
-ok. 0,5 kg pieczarek
-2-3 cebule
-pieprz, sól, przyprawa warzywna
-olej


   Cebulę kroimy w półplasterki a pieczarki w plasterki.


   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę.


   Dodajemy pokrojone pieczarki a kiedy pojawi się sosik przyprawiamy solą, pieprzem
i przyprawą warzywną.
Smażymy do zredukowania sosu.


   Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch, lekko wciskając układamy nasze kiełbaski.


   Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i zdejmujemy pokrywę naczynia.
Pieczemy kolejne 15 minut.


   Rumiane kiełbaski są gotowe do podania.




Smacznego!








6 komentarzy:

  1. bardzo smaczna:) uzylam kielbaski Kani i sie mile zaskoczylam,a le taki porzadny obiad to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pamiętamy kto był producentem naszej kiełbasy ale była rewelacyjna:)Ważne,że obiadek udał się i smakował wybornie.Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  3. heja! a jka rozpoznać producenta kiełbasy kupując w hipremarkecie zza lady. Tam są tylko nazwy

    OdpowiedzUsuń
  4. wienia
    Danie fantastyczne. Krótki czas przygotowania, wygląd ekstra a smak brak słów.
    Robię to drugi raz !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna propozycja. :-) Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń