wtorek, 23 września 2014

Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami



   Zupę szczawiową chyba wszyscy znają.
My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.

   Składniki:
-solidna porcja liści szczawiu
-kilka ziemniaków
-marchew
-koper
-15 dkg mięsa mielonego
-1/2 szklanki śmietany
-sól, pieprz, warzywko
-2,5 l wody
-jajka


   Ziemniaki i marchew kroimy.



   Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki.


   Umyte liście szczawiu kroimy w poprzeczne paski.


   Siekamy koperek.


   Do garnka z wrzącą wodą dodajemy warzywko, ziemniaki i marchew.
Chwilę gotujemy i dodajemy mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw.


   Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę.


   Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek.


   Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa.


Smacznego!









1 komentarz:

  1. Zupka-mniam,mniam! Tylko skąd teraz wziąć szczaw? Pozdrawiamy. C i Z

    OdpowiedzUsuń