Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków.
Składniki:
-pęczek młodych buraczków
-koperek
-kawałek wędzonki
-ok. 100 ml kwaśnej śmietany
-przyprawa warzywna
Wędzonkę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej.
Wyciągamy i obieramy mięso.
Buraczki odcinamy od liści. Dokładnie myjemy i obieramy.
Bardzo dokładnie myjemy też liście.
Wszystko kroimy na kawałki.
Koperek siekamy na drobno.
Buraczki wrzucamy do wody po wędzonce.
Gotujemy ok. 15 minut.Dodajemy mięso.
Dosypujemy koperek.
Do śmietany dolewamy troszkę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka.
Zagotowujemy i gotowe.
Smacznego!
sprawdzona,szybka,bardzo dobra
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuń