niedziela, 1 września 2013

Karczek z patelni

   

Coś na niedzielny obiad. Proponujemy karkówkę z patelni.


 Przygotowujemy plastry karkówki. Wykładamy deskę do krojenia folią spożywczą.
 Układamy karkówkę, przykrywamy folią  a następnie dłonią, niezbyt mocno rozbijamy mięso. 



Półmisek skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue (wykonaną w domu), 
kładziemy kilka plasterków czosnku i na tak przygotowany półmisek nakładamy mięso. Ponownie skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą i układamy czosnek. 
Pozostawiamy na ok. godzinę.






Mięsko nabiera smaku.



     Czas usmażyć karkówkę.


   Początkowo smażymy na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju, dość często obracając.
Kiedy się zrumieni zmniejszamy ogień i smażymy do miękkości (ok. 15 minut).


   Gotową karkówkę z pewnością rozpoznamy po nieziemskim zapachu.
Już nas "skręca". Czas na obiad.
  Przygotowanie takiej karkówki z opisu może wygląda na skomplikowane, ale w rzeczywistości
to jeden z najprostszych obiadów.

Smacznego!






4 komentarze:

  1. Karczek pyszny, miękki i kruchy. Rewelacja !Siostra

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak przygotować taka przyprawę barbecue ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładny opis znajduje się na blogu pod nazwą : "Barbecue" a także w zakładce : "Przetwory i przyprawy"

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała karkówka. Chętnie się przyłączę na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń