31 sierpnia 2013

Nalewki cioci Celinki

   Nalewki mają już swoją tradycję, robione od kilku lat i zawsze smakują rewelacyjnie.
Mają swoją moc i co najważniejsze działanie zdrowotne.




NALEWKA PORZECZKOWA

-50 dkg dojrzałej czarnej porzeczki
-0,5 l spirytusu
-0,25 l wódki czystej
-40 dkg cukru

   Porzeczki wsypujemy do słoja i zalewamy wódką i spirytusem.
   Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni.

   Po tym czasie zlewamy alkohol a do pozostałych owoców wsypujemy cukier i stawiamy 
   w ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia cukru.Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem.
   Uzyskany syrop z owoców mieszamy z wcześniej zlanym alkoholem.
   Przelewamy do butelek i po kilku tygodniach możemy przystąpić do degustacji.




NALEWKA MALINOWA

-1 litr dojrzałych malin
-0,75 kg cukru
-0,25 l spirytusu
-1 litr czystej wódki

   Maliny wsypać do słoja, zasypać cukrem.
   Następnego dnia wlać wódkę i odstawić słój na 4 tygodnie.

   Po tym czasie przecedzić przez gazę, dodać spirytus, wymieszać i przelać do butelek 
   z ciemnego szkła.
   Odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące.

Potem dodać do herbatki i zachwycać się smakiem ( idealna na zimowe przeziębienia).



NALEWKA ORZECHOWA

-7 zielonych włoskich orzechów
-2 szklanki czystej wódki
-1 szklanka spirytusu
-2 szklanki wody
-20 dkg cukru

   Orzechy muszą być narośnięte, ale zielone.
   Należy je posiekać ( proponujemy założyć rękawice gumowe, 
aby uniknąć mocnego        zabarwienia dłoni przez garbniki zawarte w orzechach).
   Włożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni.
   Od czasu do czasu potrząsnąć słojem.

   Zagotować wodę z cukrem i wystudzić.
   Przecedzić orzechy.
   W dużym naczyniu wymieszać wodę z cukrem, macerat i spirytus.
   Rozlać do butelek i pozostawić na 6 miesięcy ( to dość długo, ale warto poczekać).

Ta nalewka świetnie leczy wszelkie problemy żołądkowe, ale nie szkodzi tym, którzy
problemów żołądkowych nie mają.









2 komentarze: