16 stycznia 2014

Ryba w warzywach po mazursku



   Ryba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno.

Składniki:

-ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka)
-1 duża cebula
-4 marchewki
-słoiczek koncentratu pomidorowego
-przyprawa do ryb
-ziele angielskie
-pieprz ziarnisty
-przyprawa warzywna
-cukier
-olej
-woda


   Filety kroimy na mniejsze porcje.
Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną.


   Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy rybę.


   Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę.
Smażymy do zeszklenia warzyw.


   Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw.
Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną i cukrem.
Zagotowujemy na patelni.


   Część warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nich układamy warstwę ryby
i przykrywamy resztą warzyw. Można ułożyć kilka warstw ryby i warzyw. Ważne, aby na wierzchu były warzywa.


   Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
 na 20-25 minut.


   Ryba jest gotowa.



Smacznego!








4 komentarze:

  1. Miło Cię widzieć:)cieszymy się,że jesteś z nami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym razem zrobiłam Waszą rybkę po mazursku na niedzielny obiadek, wyszła pyszna. Pozdrawiam. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Edytko,
    niebawem nie będziemy mogli niczym Ciebie zaskoczyć:)
    ale cieszymy się,że potrawy
    z naszego bloga smakują.
    Pozdrawiamy ciepluteńko:)

    OdpowiedzUsuń