piątek, 6 lutego 2015

Żeberka w miodzie i piwie



   Kruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka.

   Składniki:

-ok. 1,5 kg żeberek
-4 cebule
-4 marchewki
-3 ząbki czosnku
-kawałek pora
-solidna łyżka miodu
-2 łyżki sosu sojowego
-szklanka piwa
-sól, pieprz
-słodka papryka
-barbecue
-olej


   Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue,
słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa, sos sojowy
i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone
na porcje żeberka i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Od czasu do czasy mieszamy.


    Cebulę, marchew, czosnek i pora kroimy w plasterki i delikatnie solimy.



   Na patelni z rozgrzanym olejem układamy żeberka i obsmażamy do zrumienienia.


   Przekładamy do naczynia żaroodpornego


a na patelnię wrzucamy warzywa.
Przez kilka minut smażymy, dolewamy pozostałą marynatę i smażymy
do zeszklenia warzyw, dolewamy pół szklanki piwa i doprowadzamy do wrzenia.


    Warzywa przekładamy na żeberka i przykrywamy naczynie.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C 
na ok. 1 godzinę i 45 minut.



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam żeberek a ostatnio kupiłam i czekają na swój dzień. :) Ta wersja jest ciekawa, może się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałyśmy nigdy żadnego mięsa na piwie. Może nadać fajny aromat i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zeberka na miodzie i piwie- palce lizac,będzie powtórka... A jutro przy tłustym czwartku serwuję udka z kurczaka pieczone z ziemniakami,-oczywiście z przepisu bloga maminka.... pozdrawiam -Ola

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo nas cieszy,że gotujemy razem:) Mamy nadzieję,że udka również będą smakowały.
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. na piwie jeszcze nie robiłam, dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń