niedziela, 22 września 2013

Faworki z piersi kurczaka




   Dziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad.
Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu.

Składniki, to:

-oczywiście pierś z kurczaka
-2 jajka
-płatki kukurydziane
-przyprawa do kurczaka
-przyprawa barbecue
-olej


   Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy.


   Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka i przyprawą barbecue.
Nacinamy plastry, jak do faworków, przekręcamy i gotowe.
Płatki kukurydziane rozgniatamy, np. wałkiem.
Rozbijamy 2 jajka, dodajemy po troszku przyprawy do kurczaka i barbecue.


   Rozgrzewamy olej.
Faworki najpierw otaczamy w płatkach, następnie moczymy w jajku, ponownie
w płatkach i na patelnię.
Smażymy na niewielkim ogniu kilka razy obracając, aż uzyskają złocisty kolor.



   Zdejmujemy z patelni, odsączamy z oleju na papierze a potem już tylko na talerz.
Możemy dodać ziemniaczki z koperkiem i surówkę z marchewki i jabłka.
To jest pyszne!


Smacznego!





2 komentarze:

  1. Nie ma to jak niedzielny obiadek! Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, to było pyszne! Następną razą zapraszamy!!!

    OdpowiedzUsuń