16 września 2014

Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną



   Proponujemy schab w zupełnie nowym wydaniu.
Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego.

   Składniki:

-ok. 10 plastrów schabu
-10 dkg kaszy gryczanej
-5 dkg masła
-2 jajka
-2 ząbki czosnku
-2 czubate łyżki mąki
-1/4 szklanki mleka
-sól, pieprz, warzywko
-bułka tarta
-olej do smażenia


   Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy.
Przyprawiamy solą i pieprzem.


   Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.


   Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu.


   Masło kroimy na małe kostki.
Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła.


   Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią.



   Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem.
Sakiewki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.


   Sakiewki wkładamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy do zrumienienia.


   Przekładamy na papierowy ręcznik.
Usuwamy nitki.


   Podajemy z dowolną surówką a kaszę mamy w środku sakiewek.


   My podaliśmy z fasolką szparagową.


Smacznego!











1 komentarz:

  1. Przepysznie wygląda taki obiadek:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń