piątek, 8 października 2021

Ciasto "po równo"

 


Polecamy jedno z prostszych,
ale za to bardzo smaczne ciasto ucierane.
Nazwa ciasta wynika z równych proporcji użytych składników.

        Składniki:

   -25 dkg masła
   -25 dkg drobnego cukru
   -25 dkg mąki
   -25 dkg jajek ( 4 duże jajka )
   -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   -aromat


Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.



Dodajemy po jednym jajku, 
za każdym razem ucierając.



Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat
i ucieramy.



Przekładamy do keksówki ( 30x10x7.5 cm )
z papierem do pieczenia.


Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka
w temperaturze 160 st. C.






Można też zrobić wersję czekoladową.
Wtedy zamieniamy 5 dkg mąki na 5 dkg kakao.


Smacznego!


















6 komentarzy:

  1. O wow! Piekne, a jakie zlote w kolorze. Zjemy czekalodowe i robie prosta wersje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolorek to zasługa jajek z Subaju:) ale ciasto jest rewelacyjnie pyszne!

      Usuń
  2. Me encanta es facil de hacer y con pocos ingrediente, me gustaria hacerlo de naranja con ralladura de la casacara para darle el aroma. El de chocolate tambien debe ser riquisimo!!
    Gracias por la receta, besos!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym cieście można zmieniać aromat właśnie przez dodanie skórki pomarańczy lub cytryny.
      Spróbuj,polecam!
      Pozdrawiam serdecznie! Buziaki!!!
      Dz

      Usuń
  3. Ciasto wygląda super i kusi,żeby upiec,ale muszę zrzucić parę kilogramów, więc tylko sobie pooglądam.A u Was zawsze można się pozachwycać maestrią wykonania i prezentacją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja koleżanka twierdzi,że ciasto to nie słodycze, więc bez obaw:)
      Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy cieplutenko. Buziaki!

      Usuń