21 lipca 2015

Rogaliki ze starego przepiśnika



Kartki w przepiśniku pożółkły, minęło 30 lat, ale przepis da się odczytać.
Smak rogalików pamiętamy do dziś ...kruche, maślane, 
z owocową nutką ... pycha !

   Składniki:

-1/2 kg mąki
-25 dkg masła
--5 dkg drożdży
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-2 jajka oraz jedno do smarowania
-1 łyżeczka cukru
-wanilia
-kilka dojrzałych, słodkich nektarynek lub brzoskwiń
-brązowy cukier do posypania


Mąkę skruszamy z masłem.
Do jajek dosypujemy łyżeczkę cukru, wanilię i roztrzepujemy.
Drożdże rozcieramy ze śmietaną.



Do skruszonego ciasta dodajemy drożdże i jajka i zagniatamy.


Formujemy kulę ciasta.


Ciasto zawijamy w ściereczkę i zatapiamy
w bardzo zimnej wodzie.


Czekamy, aż ciasto wypłynie na wierzch wody.
Trwa to ok. 30-60 minut.


Ciasto wyjmujemy ze ściereczki.


Dzielimy na części.
Na stolnicy rozwałkowujemy - dość cienko.


W międzyczasie obieramy nektarynki i kroimy w słupki.


Wycinamy trójkąty.


Na każdym trójkącie układamy owoce i zwijamy rogaliki.


Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
smarujemy roztrzepanym jajkiem,
posypujemy brązowym cukrem


i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C.
Pieczemy do zrumienienia ( ok. 15 minut ).




Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Jak z nektarynkami to jestem kupiona, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Stare przepisy są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super a smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe rogaliki;)) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie rogaliki. Bardzo ciekawy pomysł na przyrządzenie ciasta, jeszcze z takim się nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My najchętniej byśmy nadziały je morelami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :-) zabieram kilka do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy sposób, chętnie wykorzysdtam przepisbo rogaliki wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham takie stare przepisy, pożółkłe kartki i poplamione.
    Rogaliki super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rogaliki miały być właśnie z morelami ale w sklepie osiedlowym były jedynie nektarynki:) za to przepyszne:)
    Rogaliki mogą mieć dowolne wypełnienie.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam też taki stary przepis. U mnie te rogale nazywają się topielce i są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają zupełnie jak te mojej Babci, tylko z innym nadzieniem...

    OdpowiedzUsuń
  13. Z brzoskwiniami jeszcze nie robiłam więc pora wypróbować. Dorota

    OdpowiedzUsuń