10 września 2014

Sałatka z grzybami




   Sezon grzybowy w pełni. Warto więc wykorzystać trochę grzybków do przygotowania
sałatki w zalewie octowej.
   
   Najpierw należy wybrać się do lasu na grzyby.
Tam ujrzymy takie widoki:


   Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka.


   Składniki na sałatkę:

-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )
-2 papryki
-3 marchewki
-5 cebul


   Składniki na zalewę:

-9 szklanek wody
-1,5 szklanki octu
-15 czubatych łyżek cukru
-3 czubate łyżki soli
-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
 ( to samo do słoików )
oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika )


   Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterki
a paprykę w paski.




   Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0,9 l ).


   Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie.
W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy do chwili, kiedy woda
przestanie się pienić.


   Grzyby zbieramy łyżką cedzakową na sitko i przelewamy zimną wodą.


   Zagotowujemy zalewę.


   Gdy zacznie wrzeć wrzucamy cebulę i marchewkę,


po ok. 2 minutach dorzucamy grzyby i ponownie doprowadzamy do wrzenia.


  Na końcu dorzucamy paprykę i doprowadzamy do wrzenia.


   Gotującą się sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.


Smacznego!


















5 komentarzy:

  1. Fantastyczna sałatka! Warto pójść do lasu,a potem mieć takie smakołyki. Piękne zdjęcia!!! Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy tą sałatkę trzeba pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas się nie zbiera takich grzybków chociaż wiem, że są jadalne:) Bardzo interesujący przepis:) Super ta marchew:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To są jedyne blaszaki jakie zbieram ale wylewam po gotowaniu wodę bo podobno szkodzi na wzrok

    OdpowiedzUsuń