27 lutego 2015

Kluseczki gryczane



   Ziemniaczane kluseczki z mąką gryczaną.

   Składniki:

-ok. 1 kg ziemniaków
-1 szklanka mąki gryczanej
-łyżka masła
-łyżka maki ziemniaczanej
-sól
-olej


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy, zgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło.


Dodajemy mąkę gryczaną i ziemniaczaną i wyrabiamy.



Dzielimy na części.


Formujemy wałeczki, nacinamy i dzielimy na kluseczki.



Gotujemy w osolonej wodzie z odrobina oleju do momentu wypłynięcia.
Odławiamy i gotowe.
Możemy podawać zamiast ziemniaków, z sosem lub skwarkami.


Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Kopytka ;) uwielbiam
    Musze tylko zaczac uzywac innych mak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co gryczane jest pycha! Kluseczki zdecydowanie do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo chętnie wpadniemy na te kopytka :D Z mąki gryczanej jeszcze nie robiłyśmy ale z ryżowej wychodzą super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a można je odsmażać? pozdrawiam Klaudia z Siemianowic

    OdpowiedzUsuń
  5. Można je odsmażyć,jeszcze lepszy smak. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. jejku dziękuję za tak szybką odpowiedź !!! Miłego dnia ! Klaudia z Siemianowic

    OdpowiedzUsuń