wtorek, 25 listopada 2014

Kiszka ziemniaczana



   Kiszki nie musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak.

Składniki:

-6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde
-ok. 6 kg obranych ziemniaków
-3 średnie cebule
-2 ząbki czosnku
-1/2 kg wędzonego boczku
-25 dkg kaszy manny
-sól, pieprz i pieprz ziołowy


   Boczek kroimy w kostkę.


   Podsmażamy na patelni.


   Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.


   Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,
dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku 
i dokładnie mieszamy.


   Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.



   Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.
W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.


    Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.

Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.




Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Kochani! To jest smak i zapach domowej kiszki(pamiętamy z rodzinnego domu w wykonaniu naszej Mamy).I za to jestem Wam bardzo wdzięczna!Aż chciałoby się zasiąść razem do stołu!Pięknie i nastrojowo podane-jak zawsze u Was.Gorąco pozdrawiamy-C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam i bardzo żałuje, bo wyglądą bardzo apetycznie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł, pierwszy raz widzę coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dziś jeszcze bardziej lubimy kiszkę:)odżyły wspomnienia,
    właśnie te związane z rodzinnym domem,okrągły stół i wszyscy razem.
    Dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, na pewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieciństwa smak :) świeża jest pyszna, a to odgrzewana na patelni jeszcze lepsza! Narobiliście mi smaka! P.S. Okrągły stól da się zorganizować;) może jakiś zjazd rodzinny?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjazd rodzinny,właśnie przy okrągłym stole to nasze marzenie.
    Podejmiecie się organizacji?Oczywiście macie nasze wsparcie:)
    i babcine potrawy obowiązkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiszka już w piecu. Czekamy na efekt końcowy;) P.S. nie wiedziałam, że to się tak szybko robi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mamy nadzieję, że pochwalisz się smakiem :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszota;) ziemniaki miały trochę za dużo skrobi, ale z tym to zawsze na dwoje babka wróżyła;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ziemniaki to niestety loteria,
    ale najważniejsze,
    że kiszka się udała i... jak się domyślamy już jej nie ma:)
    Pozdrawiamy ciepluteńko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem pod wrażeniem efektu, ale niestety u mnie by to nie przeszło

    OdpowiedzUsuń
  13. Zasada nr 1- nie oceniaj zanim nie spróbujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakołyki Asi21 marca 2015 16:55

    Nigdy nie jadłam ale na sam widok ślinka mi cieknie ;) Po składnikach domyślam się, że musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda zabójczo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny przepis,zapisałam,wypróbuję.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń