niedziela, 2 sierpnia 2015

Chleb pszenno-żytni z cebulką



Prosty do upieczenia , domowy chleb o wyjątkowym smaku.

   Składniki:

-ok. 7 szklanek mąki pszennej 650 ( ok. 1 kg )
-2 szklanki mąki żytniej 720
-10 dkg drożdży
-3 łyżeczki cukru
-3 łyżeczki soli
-650 ml ciepłej wody
-1,5 szklanki prażonej cebulki


Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dolewamy 200 ml wody (szklanka).
Wsypujemy szklankę mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, 
dodajemy sól, wyrośnięte drożdże,
wsypujemy pozostałą mąkę pszenną i żytnią,
wyrabiamy ciasto, dosypujemy cebulkę
i jeszcze raz wyrabiamy.

Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Ciasto chlebowe wyrosło.



Przekładamy na posypaną mąką stolnicę
i dzielimy na dwie części.


Formujemy i przekładamy do natłuszczonych blaszek.
Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie.


Nacinamy ostrym nożem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 st. C
i zwiększamy temperaturę do 180 st. C.
Pieczemy 50 minut.
W międzyczasie przygotowujemy dość gęsty krochmal, 
którym na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy nasze chleby.


Gotowe.



Smacznego!




11 komentarzy:

  1. Uważam,że chleb z cebulą jest znakomity w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb na pewno przepyszny, do tego te uśmiechnięte pomidorki - świetne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają te bochenki. Pyszny chlebek i to o smaku cebulki. Faktycznie pomidorek na wierzch i już nic więcej nie potrzeba. Taki chleb sam w sobie jest wystarczająco bogaty w smaku :) Zjadłabym taki na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kanapeczki poprosimy na wynos! :D
    Musi być bardzo smaczny z tą cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma piękniejszego zapachu jak zapach pieczonego domowego chleba.
    To ja poproszę kromeczkę z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie zjadłam taki podobny, ale na zakwasie. Super smakuje z cebulką :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak domowy wypiek chleba. A dodanie cebulki niewątpliwie dodaje smaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam prażoną cebulkę, taki chleb musi smakować wybornie :)
    Bardzo ładnie przyrządzone kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie wygląda, na pewno wypróbuję tylko niech trochę temperatura spadnie na dworze, inaczej ja ugotuję się w kuchni :) Dorota

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie pyszne chleby, pachnie cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie zjadłabym taki chleb z cebulką, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń