poniedziałek, 2 września 2013

Chleb z cebulką



   

Ten chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje....
Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie.
   Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego.
 Najwięcej smaku daje prażona cebulka.




   Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru,
dolewamy szklankę ciepłej wody, wsypujemy 6 łyżek mąki pszennej typ 650, mieszamy,
posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.



   Do większej miski wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,
1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn. 




   Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę.
Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki.


   

   Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.



   Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. 
Wcześniej przygotowujemy 2 blaszki i smarujemy je tłuszczem, np. margaryną.
Na ciasto wsypujemy prażoną cebulkę(ilość według uznania).
Cebulkę można też dodać wcześniej, w trakcie wyrabiania ciasta.



   Składamy ciasto i zagniatamy na stolnicy razem z cebulką.




   Formujemy wałek, dzielimy na dwie części i przekładamy do blaszek.



   W blaszkach ciasto dociskamy do brzegów, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia.




   Wyrośnięte bochenki nacinamy w kilku miejscach bardzo ostrym nożem i wstawiamy
do pieca 180 st. C z termoobiegiem na 40 minut na niższym poziomie pieca.



   Kiedy chleb jest w piecu przygotowujemy krochmal z maki ziemniaczanej o konsystencji
rzadkiego kisielu. Po 40 minutach wyciągamy chleb, smarujemy krochmalem i wstawiamy
ponownie do pieca na 5-10 minut.



   Wyciągamy z pieca i od razu wykładamy z blaszek do wystudzenia.
Przygotowanie i upieczenie tego chleba to ok. 2 godziny.



Smacznego!















2 komentarze:

  1. Nie ma to jak piec chlebek, a w połowie drogi zdać sobie sprawę, że mąka jest na wykończeniu heheh Szczęśliwie tylko mąka pszenna. Żytniej w domu dostatek typ 720 poszedł w ruch, bo 2000 to chyba przesada. Chlebek wyszedł rewelacja, jeden z cebulką, a drugi z sezamem. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana wspaniały chlebek, super pomysł z dodaniem w ten sposób cebulki :-)

    OdpowiedzUsuń