sobota, 16 stycznia 2016

Drożdżówka marmurkowa



Po prostu drożdżówka,
ale aby nie była nudna, dodaliśmy ciemną warstwę.

   Składniki:

-3,5 szklanki mąki
-300 ml ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-3 łyżki cukru
-2 żółtka i jedno całe jajko oraz jajko do smarowania
-5 dkg masła
-łyżka kakao
-szczypta soli
-aromat


Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu wlewamy pozostałe mleko,
dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko, szczyptę soli, aromat,
pozostałą mąkę i mieszamy ciasto.

Na końcu dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.


Ok. 1/3 wyrobionego ciasta odkładamy
do oddzielnej miseczki. Dodajemy przesiane kakao
i wyrabiamy.


Tak przygotowane ciasto możemy już przekładać warstwami
do natłuszczonej blaszki i pozostawić do wyrośnięcia,
ale ciasto zyska na puszystości, jeśli najpierw damy mu 
trochę wyrosnąć, potem ułożymy warstwami w blaszce
i jeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia.




Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut.




Doskonale smakuje bez dodatków, 
ale można też posmarować masłem lub dżemem, lub jednym i drugim.


Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Mniam kochana wspaniała drożdżóweczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie upiekłam inną wersję drożdżówki(też wg Twojego przepisu) i od kilku tygodni zachwycamy się bułeczkami z owocami,ale oczywiście ten przepis wykorzystam.To dzięki Maminkowi zaczęłam piec ciasto drożdżowe,za co jestem wdzięczna po stokroć!A ta bułka jest prześliczna!A jakie piękne zdjęcia!Całuski i uściski.C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój komentarz wzrusza, buduje i motywuje. Czytamy i mamy ogromną satysfakcję, że nasze przepisy sprawdzają się i dają innym powody do zadowolenia. Twoja opinia jest dla nas najcenniejszą nagrodą.
      Pozdrawiamy bardzo serdecznie:)

      Usuń
  3. Ojej, ale ona ślicznie wygląda w przekroju :) i musi być smakowita.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna drożdżówka. Idealna na śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm...wspaniała drożdżóweczka. Super

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie. Mi przypomina babkę (z wyglądu- bo ja tak w babce kolory mieszam). Super drożdżówka. I tak ślicznie wyrośnięta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie i zapewne tak samo smakuje. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, chetnie bym taka zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam! Taki chlebek drożdżowy smakuje z każdym dodatkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie robilam ale juz wiem ze to bedzie super

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam drożdżowe ciasto. Drożdżówka wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapisuję przepis, bo uwielbiam drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. No i słowo się rzekło,drożdżówka upieczona!Poezja smaku,"niebo w gębie"!Oczywiście,nie jest taka piękna jak Wasza,ale leciutka,puszysta i już prawie zjedzona.Buziaczki za cudowny,prosty przepis i za taką piękną prezentację wypieków,która mobilizuje do działania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my dziękujemy za opinię, bo jeśli przepis sprawdza się w innej kuchni - to dla nas wielka satysfakcja:)
      Pozdrawiamy ciepluteńko:)

      Usuń
  14. fantastyczne ciasto :) pięknie wygląda przekrojone :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadła bym taką z mleczkiem, mniamm.

    OdpowiedzUsuń