21 lutego 2014

Golonka gotowana



   Gotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny.
Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco.

Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę i gazę.

Składniki solanki:

-3 l wody
-15 dkg soli
-duża łyżka soli peklowej
-2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku
-kilka listków laurowych
-po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno )

Solankę przygotowujemy jak do mięs pieczonych.

Z golonki usuwamy kość a mięso moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie.


   Wkładamy do przygotowanej solanki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny.


   Po tym czasie mięso wyciągamy i płuczemy.


   Golonkę zwijamy skórą na zewnątrz i związujemy sznurkiem.


   Tak zwiniętą ściśle okręcamy gazą opatrunkową i związujemy końce.


   W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem listka laurowego, czosnku i ziela angielskiego
i soli. Wkładamy golonkę a kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy do minimum ogień
i gotujemy pod przykryciem ok. 2 godziny.


   Po ugotowaniu wyjmujemy z wody na talerz.


   Przykrywamy drugim talerzem, dociskamy i obciążamy np. garnkiem z wodą.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy wystygnie zdejmujemy obciążenie a mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.


   Zdejmujemy gazę i sznurki i gotowe.



Smacznego!










5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł!Mojemu mężowi bardzo się spodobał ten przepis. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy!Golonka przygotowana według tego przepisu z pewnością będzie też mężowi smakowała:)Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, nie przyszłoby mi do głowy, że taka ugotowana golonka nadaje się na kanapkę. A w sumie dlaczego nie?

    OdpowiedzUsuń
  4. dla każdego mięsożercy- Raj :)

    OdpowiedzUsuń
  5. osobiście,nie przepadam za takim mięskiem,ale za to mój mąż byłby zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń