12 lutego 2014

Kluski białe z pieczarkami



   Białe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przed
i po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek.

Składniki:
-ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków
-mąka ziemniaczana
-1/2 kg pieczarek
-2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej
-przyprawa warzywna
-sól
-pieprz
-olej
   

   Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach.


   Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła.


   Ziemniaki mielimy w maszynce.


   Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku.
Farsz musi mieć zdecydowany smak.
Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy.


   Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części.


   Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.


   Zagniatamy ciasto.


   Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.


   Kluski układamy na tacy.


   W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i niewielką ilością oleju.
Wkładamy kluski a po ich wypłynięciu zmniejszamy ogień.
Gotujemy ok. 7 minut.


   Wyławiamy i polewamy tłuszczykiem z przesmażoną cebulką.



Smacznego!

A oto piękne kluseczki Karinki :)


Pozdrawiamy :)













5 komentarzy:

  1. No ja nie mogę!!! Kapitalny pomysł na coś nowego w domowym "jadełku"!
    C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle Maminkowy przepis nie zawiódł - rewelacja! Dodałam trochę koperku do farszu;)) obiad palce lizać! P.s. wychodzi nawet z angielskich ziemniaków, a to już jest cud.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy nas Twoja opinia. My też następnym razem dodamy koperek.
      Smacznego! buziaki gorące :)

      Usuń