03 lutego 2014

Drożdżówka bez zagniatania



   Zupełnie inne ciasto drożdżowe.
Nie trzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda.
O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe.

Składniki na ciasto:
-3 jajka
-1/2 szklanki oleju
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka mleka 3,2 %
-3 szklanki mąki
-5 dkg drożdży
-szczypta soli
-aromat lub cukier wanilinowy


   Na początek do miski wlewamy mleko, olej, wsypujemy cukier, dodajemy pokruszone drożdże i roztrzepane jajka. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc w temperaturze pokojowej.

   Rano dosypujemy mąkę, szczyptę soli i dodajemy kilka kropli aromatu i miksujemy.
Wcześniej dobrze jest przygotować kruszonkę i owoce.
Owoce mogą być sezonowe lub z przetworów. My wykorzystaliśmy jabłka z syropu
i smażone truskawki. Mogą też być brzoskwinie, wiśnie, agrest, w zależności od upodobań
i stanu spiżarni.

   Przepis na kruszonkę:
-1/2 szklanki mąki
-1/4 szklanki cukru
-10 dkg margaryny
-2 żółtka
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania
-szczypta soli
Wszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.




   Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm.


   Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając.


   Posypujemy kruszonką.


   Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 st. C.
Pieczemy ok. 35 minut z termoobiegiem.


   Drożdżówka jest upieczona:


   Wyjmujemy z blaszki i gotowe.


Smacznego!








3 komentarze:

  1. To jest ciasto dla mojej rodzinki. Wygląda super i z pewnością smaczne. Pozdrawiam. Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowe drożdżowe, ale wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciacho i warto je upiec.Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń