sobota, 19 marca 2016

Chleb 3w1



Chleb 3w1, czyli ...
w jednym bochenku, w jednej kromce 3 rodzaje chleba:
pszenny, żytni i wieloziarnisty.

Zaczynamy :)

       Składniki:

-1,2 l ciepłej wody
-12 dkg drożdży
-3 czubate łyżeczki cukru
-3 czubate łyżeczki soli
-3 duże łyżki oleju
-70 dkg mąki 650
-40 dkg mąki 750
-6 dkg mąki żytniej razowej
-10 dkg nasion (sezam biały i czarny, słonecznik, dynia, siemię lniane)


Przygotowujemy 3 miski.
Do każdej dajemy po 4 dkg drożdży, łyżeczce cukru, 100 ml wody,
mieszamy, do dwóch misek dodajemy po 2 czubate łyżki
mąki 650, do trzeciej 2 czubate łyżki mąki 750.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia..


Zaczynamy od ciasta z ziarnami.
Do rozczynu z mąką 650 dolewamy 300 ml wody,
dodajemy łyżeczkę soli, ok. 40 dkg mąki 650, wyrabiamy,
dolewamy łyżkę oleju, nasiona, wyrabiamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do drugiej miski z mąką 650 dolewamy 300 ml wody,
dodajemy łyżeczkę soli, mąkę żytnią i 25 dkg mąki pszennej,
wyrabiamy, na koniec dolewamy łyżkę oleju, wyrabiamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do trzeciej miski z mąką 750 dodajemy 300 ml wody,
łyżeczkę soli, 40 dkg mąki 750, wyrabiamy,
dolewamy łyżkę oleju, wyrabiamy 
i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasta chlebowe wyrosły:


Dwie blaszki natłuszczamy.
Na dno każdej wykładamy ciasto z nasionami.


Następnie wykładamy ciasto z mąki pszennej 750.


Na koniec wykładamy ciasto z mąką żytnią,
wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnie ciasta  
i odstawiamy do wyrośnięcia.


Po wyrośnięciu nacinamy ostrym nożem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 180 st. C
i pieczemy 50-55 minut.


Bezpośrednio po upieczeniu wyjmujemy z blaszek, 
studzimy i chleb gotowy.



Smacznego!









6 komentarzy:

  1. Chlebek niezwykły!Oczywiście do upieczenia!Warto wypróbować nową wersję,zawsze to jakaś odmiana,bo u mnie pieczenie chleba co dwa dni.Tak to się porobiło,że nikt z domowników nie chce już kupowanego pieczywa.A ja nabrałam takiej wprawy,że w ciągu 2 godzin mam 2 blaszki pachnącego i smacznego chlebka.Całuski dla Maminka za dopingowanie i inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  2. My doskonale wiemy, że na pewno wypróbujesz przepis.Dodamy tylko, że warto:)
    Dziękujemy za wszystkie ciepłe słowa i pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrośnięty i apetyczny. Ciekawy pomysł :)
    Muszę się również zmobilizować i w końcu zacząć piec chleb.Stwierdzam, że chyba jestem leniwa, skoro się jeszcze za to nie zabrałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy taki chlebek, a wygląda naprawdę smakowicie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. SUPER dziękuję Pozdrawiam.👍 🌞🌷

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie żałujemy, że nie mamy żadnego chleba w mieszkaniu bo mamy ochotę na mega kanapki :) Wasz wypiek wcale nam nie pomaga :D

    OdpowiedzUsuń