poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Ryba zapiekana z pieczarkami



   Zestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne.

Składniki:
-6 dużych pieczarek
-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )
-1 cebula
-3 jajka
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-szczypior
-3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera
-przyprawa do ryb
-przyprawa warzywna
-pieprz, sól
-olej



   Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki.
Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem.
W kostkę kroimy nóżki pieczarek, i cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną.
Kroimy też szczypiorek.



   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy cebulkę a kiedy się zeszkli 


dokładamy pieczarki.
   Przez chwilę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia.


  W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy szczypiorek, ser i mąkę.
Przyprawiamy do smaku.


   Dodajemy zawartość patelni.


   W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki.
Wypełniamy je przygotowanym farszem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.


   Zapiekanka jest gotowa.
Dobrze smakuje z sosem pomidorowym.


Smacznego!










2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie, a poza tym pomysłowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń