Ucierane ciasto z owocami i bezą.
Składniki:
-6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy
-szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy
-szczypta kwasku cytrynowego do bezy
-2 szklanki mąki
-kostka margaryny
-2 łyżki kakao
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat śmietankowy
-owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp )
Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze.
Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy.
Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia
a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.
Układamy owoce lekko je dociskając.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35 minut.
Ciasto jest upieczone.
Przygotowujemy bezę - do ubitych białek dodajemy cukier i szczyptę kwasku cytrynowego.
Ubijamy na sztywno.
Bezę przekładamy na ciasto.
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Beza się zapiekła.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Gotowe.
Smacznego!
pięknie wygląda i zachęca do zjedzenia..,polecam ''niedzielny łakomczuszek''pyszne ciasto z budyniem i owocami
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/niedzielny-akomczuszek.html