18 października 2013

Żeberka pieczone



   Z żeberek można przyrządzić soczyste, smakowite danie.


   Najlepiej nadają się do tego żeberka extra-mięsne.


   Dwa kilogramy żeberek kroimy na porcje.

Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej
 przez 12 godzin.

Marynata:

-1 duża łyżka soli peklowej
-15 dkg soli
-2-3 ząbki czosnku
-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-3-4 listki laurowe
-ok. 4 l wody


   Mieszamy sól z solą peklową, dodajemy pokrojony drobno czosnek, pokruszony liść
laurowy i potłuczone ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do 4 litrów wystudzonej, przegotowanej wody.



  Żeberka wkładamy do marynaty.
Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.


   W plastry kroimy 3 duże marchewki.
Dużą cebulę kroimy w półplasterki.


   Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemy
słodką papryką.


   Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.


   Na olej wykładamy marchewkę z cebulką i szklimy przez ok. 5 minut.


   Przykrywamy żeberka marchewką z cebulką wypełniając luki i wkładamy do piekarnika
na 2 godziny w temp. 160 st. C.

Na 15 minut przed upływem czasu pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby nasze
żeberka były bardziej rumiane.


   Miękkie, soczyste i różowiutkie...
Do tego buraczki konserwowe, surówka z ogórków kiszonych, ziemniaczki...
Mniam, mniam...


Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz