30 września 2014

Paszteciki z grzybami



   Sezon grzybowy wciąż trwa, grzybów jest pod dostatkiem, więc wykorzystamy
je do pasztecików.

   Składniki na farsz:

-70 dkg obgotowanych grzybów
-5 dkg grzybów suszonych
-1-2 cebule
-pieprz, warzywko
-olej do smażenia
   

    Składniki na ciasto:

-3 szklanki mąki
-10 dkg masła
-2 żółtka oraz 1 całe jajko
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-1 dkg drożdży
-1/2 łyżeczki cukru
-szczypta soli
-1 łyżka wody


   Drożdże, cukier i mąkę mieszamy.
Drożdże nie muszą rosnąć.


   Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto.


   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce
na czas przygotowania farszu.


   Cebulę kroimy w grube plastry.
Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy.
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy ją z patelni,
pozostawiając olej.


   Odsączamy grzyby gotowane i mamy już wszystkie składniki do mielenia.


   Mielimy przez maszynkę.


   Farsz przyprawiamy warzywkiem i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku,
przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.


   Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.


    Wycinamy prostokąty.


   Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.



   Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.
Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.



   Smakują wybornie z czerwonym barszczem.


Smacznego!
















3 komentarze:

  1. wspaniałe paszteciki! uwielbiam jak jest tak dużo grzybów, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie paszteciki! W tym roku niestety u mnie w rodzinie nikt takich nie zrobił :<

    OdpowiedzUsuń