poniedziałek, 13 lipca 2015

Gryczanki Maminka



Wersji gryczanek ( hryczanek ) jest wiele.
My mamy swoją wersję, którą można przygotować 
na różne sposoby, ale o tym później.

   Składniki:

-70 dkg obranych ziemniaków
-30 dkg ziemniaków ugotowanych
-1 średnia cebula
-1 ząbek czosnku
-30 dkg mięsa mielonego
-10 dkg kaszy gryczanej
-sól, pieprz
-czosnek niedźwiedzi
-odrobina masła


Ugotowane ziemniaki gnieciemy gnieciuchem.
Kaszę gryczaną z dodatkiem soli gotujemy według przepisu.
Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach,
odcedzamy, ale nie wyciskamy.


Mięso i kaszę gryczaną mieszamy razem,
przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i dodajemy
połowę tartego czosnku i cebuli.
Resztę czosnku i cebuli ścieramy do tartych ziemniaków, które przyprawiamy
 solą i pieprzem.
Ziemniaki tarte i gotowane łączymy razem i dokładnie mieszamy.
Dodajemy też krochmal, który osiadł na dnie miseczki,
po odsączeniu ziemniaków.



Naczynka na gryczanki smarujemy tłuszczem.
Napełniamy je masą ziemniaczaną tak,
aby ziemniaki wypełniały dno i brzegi.


Następnie wypełniamy naczynka mięsem.


Przykrywamy warstwą ziemniaków,
na wierzch kładziemy odrobinę masła
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 35-40 minut.


Naczynka można napełnić również ziemniakami, zmieszanymi
z mięsem i kaszą, ale możemy też zmieszać ziemniaki z mięsem i kaszą
i usmażyć placki na patelni.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Bardzo fajne i sycące danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, świetny pomysł! Wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno naczynie na 1 osobę? wygląda na spore danie.

    OdpowiedzUsuń