środa, 14 stycznia 2015

Rolady w modrej kapuście



   Nieco uproszczona wersja rolad.

   Składniki:

-plastry karkówki
-1/4 główki czerwonej kapusty
-czerwona papryka
-cebula
-ogórki kiszone
-musztarda
-5 dkg masła
-sól, pieprz, słodka papryka
-cytryna


   Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie
przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.



   Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki a cebulę w piórka.


   Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Smarujemy musztardą.


   Na plastrach układamy marchew, ogórek, paprykę i cebulę.


Zwijamy rolady i spinamy.


   Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy rolady.


   Rolady zdejmujemy a na patelnię wrzucamy kapustę i pozostałe, pokrojone warzywa.
Mieszamy, doprawiamy do smaku i przekładamy do naczynia żaroodpornego.


   W kapuście robimy zagłębienia i układamy w nich rolady.


   Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
160 st. C na ok. 60 minut.




Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Wszystko takie piękne-kolorowe! Na tą kapustę mamy wielką ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie rozmrażam karkówkę :)) Część na czeską pieczeń, a reszta na rolady :D Wyglądają oblędnie! Muszę poćiwczyć struganie marchewek hihihi

    OdpowiedzUsuń
  3. Z rolad będziecie zadowoleni a marchewka....po trzech już nabierzesz wprawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rolady zrobione i zjedzone ;) Daliśmy więcej kapusty, którą doprawiliśmy korzennymi przyprawami (taką lubimy najbardziej) i wymienilśmy cytrynę na ocet. Roladki wyszły pierwsza klasa! Baaardzo soczyste i delikatne. Szkoda, że u nas trudno o dobrą karkówkę :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Więcej rolad i oczywiście więcej kapusty, a przyprawy można dodać według własnych upodobań.Liczy się efekt końcowy, a skoro zostały zjedzone ze smakiem - to znaczy,że obiad był udany:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne wyszły mi te rolady, zrobiłam na niedzielny obiadek. Rodzinka była zachwycona a najbardziej im smakowała kapustka. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:) Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Nam te wersja rolad bardzo odpowiada.Soczyste, kruche mięsko a do tego ta kapusta...
    Cieszymy się, że rodzince smakowało:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smaczny obiad,a kapustę do obiadu to bardzo uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń