poniedziałek, 9 listopada 2015

Schab z kalafiorem w pomidorowym sosie z curry



Proponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem,
w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem.

   Składniki:

-ok. 0,8 kg schabu bez kości
-kalafior
-cebula
-500 ml przecieru pomidorowego
-sól, pieprz, curry
-czosnek niedźwiedzi
-kilka łyżek oleju
-łyżka masła
-surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem


Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony,
pozostawiając z drugiej 1-centymetrowy margines.


Rozwijamy w tzw. wiatrak i przyprawiamy solą, pieprzem
i czosnkiem niedźwiedzim.


Przekładamy do naczynia żaroodpornego,
skrapiamy olejem


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C
na ok. 30 minut.


W międzyczasie podzielony na części kalafior
gotujemy w osolonej wodzie 
(można dodać susz warzywny )
przez ok. 5-7 minut.


Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy 
pokrojoną w drobną kostkę cebulę.


Dodajemy odcedzony kalafior i masło
i delikatnie obsmażamy.


Dolewamy przecier pomidorowy.


Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry i zagotowujemy.


Schab upieczony.


Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.
Pieczemy bez przykrycia 30 minut.


Przekładamy na półmisek.


Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę
i smaczny obiad gotowy.


Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie. Same dobre składniki. I w dodatku zrobione w piekarniku. Nie wiem, dlaczego, ale takie dania szczególnie lubię. Zapiekanie w piekarniku, to mój ulubiony sposób na posiłek. Kalafior świetny, będę musiała spróbować takiego połączenia smaków :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie przygotowany schab:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny obiadek, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nam sie bardzo podoba jak mięsko ułożone jest w naczyniu :D Jaka fantazja xD

    OdpowiedzUsuń