28 lipca 2014

Dżem śliwkowy



   Dżem śliwkowy dokładnie taki, jak ten z dzieciństwa.

Składniki:
-5 kg śliwek
-2 kg cukru
To wszystko.


   Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.
Zasypujemy kilogramem cukru i odstawiamy na ok. godzinę.


   Przekładamy do garnka, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy.


   Gdy pojawi  się dużo soku możemy go odebrać, zagotować i przelać do słoików
 ( nie wymaga dodatkowej pasteryzacji ) a resztę śliwek gotujemy na niewielkim ogniu 
do zgęstnienia.


   Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.
                  
                                                              Smacznego!



2 komentarze:

  1. Oj, taki domowy dżem to sopiero smakuje. Muszę zrobić w tym roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwkowe to u mnie robimy powidła, ale w zeszłym roku robiłem dżem mirabelkowy i też polecam :)

    OdpowiedzUsuń