09 lipca 2014

Pierogi "ruskie"



   Chyba najbardziej popularne pierogi.
Przedstawimy naszą wersję.

Składniki na ciasto:
-4 szklanki mąki
-250 ml ciepłej wody
-2 żółtka
-2-3 łyżki oleju
-łyżeczka soli

Składniki na farsz:
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-1/2 kg twarogu
-cebula
-2 ząbki czosnku
-przyprawa warzywna
-pieprz
-olej do smażenia


   Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.


   Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną


  i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.


   Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej, przyprawiamy do smaku pieprzem
i warzywkiem ( masa musi mieć wyrazisty smak ) i dokładnie mieszamy.


Farsz gotowy.


Z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe.
Dzielimy je na części i rozwałkowujemy na cienkie placki.


   Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.


   Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.


   Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów.


   Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut.


   Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe.
Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem.


Smacznego!











5 komentarzy:

  1. Ciężka sprawa zrobić pierogi z młodych ziemniaków bo mają strasznie dużo wody i farsz jest trudny do ogarnięcia , ale Tobie jak widze się to nieźle udało !! Gratuluję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:)faktycznie się udało i pierogi były przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione pierogi :-) pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pierogi to zwyczajnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń