04 lipca 2014

Sałatka z ogórków w zalewie octowej



   Mimo pełni lata, należy pomyśleć o zimie.
W zimie ta sałatka będzie smakować wyjątkowo.

Składniki:
-2 kg ogórków
-2 marchewki
-1 papryka
-1 cebula
-kilka ząbków czosnku
-6 szklanek wody
-10 łyżek cukru
-2 czubate łyżki soli
-1 szklanka octu
-listki laurowe
-ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego
-gałązki kopru


   Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka.
Wszystko dokładnie mieszamy.


   Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru.
 Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę, 
czyli zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem.
   Ogórki zalewamy zalewą do pełna i zakręcamy.

   Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia wody gotujemy 7-10 minut.
Wyciągamy i gotowe.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wspaniałe te słoiczki. Muszę koniecznie kilka takich zrobić. Przepis super. Pozdrawiam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek fajnie podkręca smak w takich sałatkach, prawda?

    OdpowiedzUsuń