środa, 20 listopada 2013

Chlebek do zupek



   Kapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym chlebku. 
To również doskonała dekoracja stołu.

Upieczemy sobie taki chlebek.

   Na 5-6 chlebków potrzebujemy:
-ok. 1,5 kg mąki pszennej typ 650
-10 dkg drożdży
-2,5 szklanki ciepłej wody
-3 łyżeczki cukru
-3 łyżeczki soli

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody, szklankę mąki, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.


   Do rozczynu dodajemy pozostałą wodę, 3 łyżeczki soli i stopniowo mąkę zagniatając ciasto.
Ponieważ mąka ma różną wilgotność możemy jej użyć mniej lub więcej, niż podana ilość,
ale ciasto musi być mocno gęste.

Odstawiamy je do wyrośnięcia pod ściereczką.
Przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 lub 6 porcji.
Z każdej formujemy kulkę, robimy uchwyt (w dziurkę wkładamy zwinięty rulonik z papieru do pieczenia).
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 st. C z termoobiegiem
i podnosimy temperaturę do 180 st. C
Pieczemy 45 minut.
Wyjmujemy i smarujemy gęstym krochmalem ( płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
rozprowadzona w 2 łyżkach zimnej wody i zalana wrzątkiem do wysokości 3/4 szklanki).
Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

Wyjmujemy z pieca i studzimy.


Odkrawamy "pokrywkę", wyskubujemy środek i możemy już nalewać zupkę.


Smacznego!


1 komentarz:

  1. Już niejednokrotnie chciałam taki zrobić, teraz już muszę ! Super wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń