piątek, 15 listopada 2013

Nalewka z pigwy



   Nalewkę z pigwy można zrobić na dwa sposoby.
Składniki będą te same, ale sposób przygotowania nieco inny.

-1 kg pigwy
-0,75 l spirytusu
-0,3 l wody
-0,7 kg brązowego cukru i 0,5 l wody na syrop

Owoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w plastry.


Pierwszy sposób:

-owoce umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem, zmieszanym z 0,3 l wody
-zamykamy słój i odstawiamy na miesiąc, pamiętając o tym, aby potrząsać słojem co kilka dni
-po tym czasie sporządzamy syrop z 0,7 kg cukru i 0,5 l wody
-owoce odcedzamy a do wyciągu dodajemy sporządzony wcześniej syrop
-mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejsca

Drugi sposób:

-pokrojone w plastry owoce zasypujemy 0,7 kg cukru i odstawiamy, aby puściły sok
-gdy cukier zamieni się w sok wlewamy 0,75 l spirytusu zmieszanego z 3 szklankami wody
-mieszamy i odstawiamy na miesiąc, potrząsając co kilka dni
-po tym czasie odcedzamy, płyn przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejsca


   Oba sposoby są równie skuteczne i nalewka smakuje wyśmienicie.

Na zdrowie !


10 komentarzy:

  1. Właśnie chciałam wypróbować sposób, w którym nie zasypuje się owoców cukrem i proszę, jest tutaj podany. Dziękuję. Henimari

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzymy udanej nalewki pigwowej i zapraszamy do skorzystania z innych przepisów na naszym blogu.Pozdrawiamy:)

      Usuń
  2. jeszcze nigdy nie piłam takiej nalewki :) który sposób polecasz bardziej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wersję drugą, czyli pigwę zasypaną cukrem.
      Powodzenia :)

      Usuń
  3. Czy owoce wyżymy przed czy po obraniu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy slój, w ktorym trzymam mieszanke soku z pigwa oraz spirytusem ma byc zakrecony czy przykryty sciereczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słój musi być szczelnie zakręcony, aby spirytus nie wyparował.
      Ściereczka nie jest potrzebna :)

      Usuń
  5. ile nalewki mniej wiecej wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, nigdy nie liczyliśmy ile nalewki wyjdzie, bo bardziej niż na ilości, zależało nam na jej smaku:)
      Pozdrawiamy:)

      Usuń