sobota, 1 marca 2014

Barszcz na kapuścianym kwasie



   Idealny barszczyk z wykorzystaniem soku z kiszonej kapusty.

Składniki:

-0,5 l kwasu z kiszonej kapusty
-2 l wody
-ok. 200 ml kwaśnej śmietany 18%
-kilka ugotowanych na twardo jajek
-2-3 kiełbasy białe parzone
-2 ząbki czosnku
-po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
-kilka listków laurowych
-2 czubate łyżki mąki pszennej
-majeranek
-chrzan
-pieprz , sól, cukier


    Do garnka z wodą wlewamy kwas z kiszonej kapusty.
Dodajemy czosnek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe.
Zagotowujemy.


   Z dwóch jajek wyjmujemy żółtka i ucieramy je łyżką.


   Do utartych żółtek dodajemy śmietanę i mieszamy.


   Dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie.


   Białka z dwóch jajek kroimy w drobną kostkę a kiełbasę w plasterki.


   Do miseczki ze śmietaną stopniowo dolewamy kilka łyżek zupy z garnka i mieszamy, 
aby uzyskać jednolitą, dość rzadką śmietanę.
Wlewamy ją do garnka z zupą i mieszamy.


   Dorzucamy pokrojone białka i kiełbasę i doprawiamy majerankiem, solą, cukrem i pieprzem
do smaku.
Gotujemy ok. 10 minut i barszczyk gotowy.


   Nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojone jajko i najlepiej zeskrobany korzeń chrzanu, ale jeśli go nie ma dodajemy łyżeczkę gotowego, tartego chrzanu.


Smacznego!








3 komentarze:

  1. wygląda świetnie:)lubię barszcze i żurki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki barszcz to bym chętnie zjadła, domowo przygotowany jest o niebo lepszy niż te z paczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie dawno nie jadłam, z jajeczkiem jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń