piątek, 4 kwietnia 2014

Mazurek jabłkowo-orzechowy




   Święta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść.
Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy.

   Składniki na ciasto miodowe:
-2 szklanki mąki
-1/4 kostki margaryny
-1 jajko
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżka płynnego miodu
-1 łyżka kwaśnej śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat rumowy

  Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.

Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ).

 Składniki na ciasto orzechowe:
-4 jajka
-1/2 szklanki cukru
-4 łyżki mąki
-20 dkg orzechów włoskich
-aromat rumowy


   Orzechy gnieciemy za pomocą wałka.
Oddzielamy żółtka od białek
Białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier i kilka kropli aromatu.
Miksujemy.
Dodajemy żółtka.
Miksujemy.
Dodajemy mąkę.
Miksujemy.


   Rozwałkowujemy ciasto.



   Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce.
Na nim układamy połówki jabłek.


   Do masy jajecznej dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką.


   Wykładamy na jabłka.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25-30 minut.


  Ciasto upieczone:


   Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i listkami mięty lub dowolną dekoracją.


Smacznego!










3 komentarze:

  1. Mazurek dla łasuchów-orzechy, jabłuszka, lukier- mniam! Na święta i nie tylko.Dzięki za inspirację. C

    OdpowiedzUsuń